Comunicat: LANSARE REȚEAUA CIVICĂ BUCUREȘTI


Rețeaua Civică București – RCB este o inițiativă civică ce reunește 13 grupuri civice din București și s-a lansat oficial ieri, 11 aprilie 2016. RCB își propune să cultive participarea cetățeanului la viața orașului precum și responsabilizarea politicienilor și a autorității publice, pentru un parteneriat onest și responsabil între cetățean – politician ales prin vot – autoritate publică locală.

În ultimii ani, simțul civic și-a făcut loc, la început timid, în peisajul vieții sociale românești pentru ca apoi să se impună definitiv cu manifestațiile de stradă de la finalul anului 2015. În acest context, în Bucuresti activeaza de peste 5 ani, mai multe inițiative ale cetățenilor, oameni ce se implică activ în viața comunității și luptă pentru salvarea copacilor sau a spațiilor verzi, pentru amenajarea parcurilor, a pistelor pentru bicicliști sau a trotuarelor, pentru salvarea monumentelor da patrimoniu și a clădirilor ce adăposteau odată cinematografe sau centre comunitare.

Printre cauzele care au închegat grupurile de inițiativă civică în lupta pentru cartierul lor se numără: oprirea dezvoltării urbane haotice şi necontrolate care are consecinţe nefaste asupra calităţii vieţii (poluare crescută, trafic tot mai aglomerat, grad de confort urban scăzut), protejarea și extinderea spațiilor verzi din oraș, momentan insuficiente, îmbunătăţirea infrastructurii de transport, salvarea monumentelor istorice şi a clădirilor de patrimoniu.
În prezent, Grupurile de inițiativă civică își doresc, fiecare în parte, o viață mai buna în cartierele lor și acționează pentru ca cetățenii să fie informați, implicați si consultați în mod real de către autoritățile publice în luarea și implementarea deciziilor ce influențează calitatea vieții în cartierele bucureștene.

Având în vedere aceste deziderate, grupurile de cetățeni au obținut până acum succese notabile, fiind implicate tot mai activ în viata publică și mobilizând un număr din ce în ce mai mare de cetățeni. Acum consideră că e momentul să își îndrepte atenția și spre ceea ce se întâmplă în afara cartierelor lor.

Cetățenii simt nevoia de a-și uni forțele, de a-și face publice țelurile și viziunea comună și de a-și
spori șansele în obținerea succesului dorit: București, un oraș european frumos și civilizat, armonios dezvoltat și coerent administrat în spiritul respectului față de cetățeni.
În acest context ia ființă Rețeaua Civică București – RCB.

Prima acțiune comună a RCB a fost protestul din Prelungirea Ghencea din data de 24 noiembrie 2015, când oameni din toate cartierele bucureștene au legat un lant uman în fața unei clădiri ce nu respec distanța de siguranță impusă de lege, față de o butelie GPL. Protestul a avut drept rezultat retragerea de către ISU a avizului favorabil acordat anterior, în prima zi lucrătoare de după protest.

De asemenea la 2 aprilie, circa 500 de cetățeni din tot Bucureștiul au participat la Marșul Cartierului Floreasca – un marș de protest ce a avut ca scop sensibilizarea autorităților publice cu privire la dezvoltarea urbană haotică din cartierul bucureștean Floreasca, la finalul căruia Grupu de Inițiativă Floreasca a strâns 464 de semnături pentru Petiția Verde de Verdi și Petitia împotriva Prelungirii PUZ Calea Floreasca nr. 159-165.

Cea mai recentă acțiune a RCB a fost participarea în 9 aprilie a.c. la marșul de protest al cetățenilor din Prelungirea Ghencea, pentru lărgirea străzii și pentru pasajul peste Șoseaua de Centură.

În data de 28 mai 2016, Rețeaua Civică București organizează un Forum de Candidați la Primaria Capitalei.

Mulțumim, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, care a contribuit la formarea Reţelei Civice Bucureşti, atât prin organizarea primelor două ediţii ale Târgului de Iniţiative Civice din Capitală, cât şi prin asistenţa gratuită în advocacy și în dezvoltare organizațională pe care o acordă permanent sau punctual grupurilor de iniţiativă bucureştene, parte a RCB, dar și rețelei în ansamblu.

Persoane de contact din partea Rețelei Civice București :
* Gabriela Anghel
Email: gabigreen2000[at]yahoo[dot]com
* Ionut Adrian Dinu
Email: ady_vio2001[at]yahoo[dot]com
contact@reteauacivica.ro

Vă oferim, o scurtă prezentare a grupurilor de inițiativă civică membre.