Comunicat: Întâlnirea de lucru Rețeaua Civică București și Grupul de Lucru pe PMUD dintre BI din cadrul Primăriei București şi Consiliului Județean Ilfov 3


COMUNICAT DE PRESĂ

 Întâlnirea de lucru dintre Rețeaua Civică București și Grupul de Lucru pe PMUD BI din cadrul Primăriei București şi Consiliului Județean Ilfov

 

Ieri, 21 Februarie 2017, reprezentanții mai multor asociații și grupuri de inițiativă civică, membre ale Rețelei Civice București (RCB) alături de Centrul de Resurse pentru participare publica  (CeRe) au participat la sediul Primăriei capitalei la o discuție informală cu Grupul de Lucru privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov 2016-2030 (PMUD BI). La intâlnire au participat reprezentanți din cadrul Primăriei București şi Consiliului Județean Ilfov, doi consilieri ai primarului general precum și asociația Adevărații Veloprieteni.

 

Obiectivul principal al discuției a fost stabilirea unui mod de comunicare, pentru faza de implementare a PMUD BI, între membri RCB constituiti într-un PARTENER DE DIALOG CETĂȚENESC și reprezentanții instituțiilor publice implicate în implementarea PMUD BI. În cadrul discuției informale a fost făcut un prim pas în agrearea unui mod de comunicare pentru faza de implementare a PMUD BI. Astfel, în perioada următoare, se va comunica cu Grupul de Lucru pe PMUD Bucureşti – Ilfov iar ulterior cu unitatea de coordonare și cu comitetul de monitorizare, când acestea vor fi inființate. În următoarea perioadă se vor stabili și alte detalii de comunicare.

 

Totuși, în baza informărilor de la membrii asociațiilor și grupurilor de inițiativă civică, reprezentanții RCB au susținut amânarea aprobării PMUD BI şi prelungirea informării şi consultării cu publicul larg. Reprezentanții RCB au subliniat și menționat că este nevoie de pregătirea, publicarea transparentă, comunicarea și dezbaterea în întalniri publice repetate a unor documente/materiale sumarizate despre  principiile mobilitatii urbane durabile, despre concepte, zone și domenii de interes pentru cetateni explicate intr-un limbaj nespecialist  (de ex., ‘’Park and Ride’’, ce schimbări aduce PMUD BI în felul in care vom parca, în care vom circula pe trotuare, ce proiecte sunt prevazute în fiecare zonă din Bucuresti și Ilfov etc.).

De asemenea, RCB a solicitat Grupului de Lucru să îmbunătătească informarea publică prin postarea permanentă și actualizată pe siteurile Primăriei București și Consiliului Județean Ilfov a stadiului în care se află PMUD BI și calendarul estimativ cu etapele următoare.

 

Reprezentanții Grupului de Lucru pe PMUD Bucureşti – Ilfov au explicat că este urgent să se aprobe PMUD pentru accesarea fondurilor europene (ex metrou Otopeni) dar și pentru a se putea începe reforma instituțională în domeniului transportului public metropolitan. Aceștia au menționat că imediat după aprobare se va începe revizuirea PMUD BI (care probabil va dura aproximativ un an dar va include informarea si consultarea publicului care trebuia facuta in perioada de elaborare a PMUD BI) precum și implementarea unității de coordonare și a celei de monitorizare.

RCB așteaptă organizarea de către Primăria București a dezbaterii publice pe subiectul PMUD BI, solicitată conform legii.

 

Au participat la intâlnirea de lucru, din partea RCB:

Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi

Mihail CRISTEA, tel.    0 730 024 006                 e-mail: bucurestiinoicartierul@gmail.com
Mihai PAVEL,      tel.    0 730 611 063

 

Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea
Delia MIHALACHE,      tel. 0729 25 26 59           e-mail:  initiativa.ghencea@yahoo.com
Grupul de Inițiativă Civică  Floreasca

Cristina VANEA                                                   e-mail: grupulfloreasca@gmail.com

 

Grupul Civic Iancului

Bogdan MITA,                                                       e-mail: grupulciviciancului@gmail.com

 

Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului

Cristina PASCU,           tel. 0723 043 043             e-mail: office@adimo.ro

 

Inițiativa Domnești

Oana Calenciuc,           tel. 0741 176 215             e-mail: initiativadomnesti@gmail.com

 

Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1″

Sabin Chiricescu          tel. 0740 200 760             e-mail: sabin.chiricescu@dispp.ro


Rețeaua Civică București – RCB (www.reteauacivica.ro) este o inițiativă civică fondată de 13 grupuri civice din București în aprilie 2016, inițiativă la care sunt în curs de aderare mai multe grupuri civice din Bucuresti și Ilfov. Printre cauzele care au închegat grupurile de inițiativă civică în lupta pentru cartierul sau zona lor se numără: oprirea dezvoltării urbane haotice şi necontrolate care are consecinţe nefaste asupra calităţii vieţii (poluare crescută, trafic tot mai aglomerat, grad de confort urban scăzut), protejarea și extinderea spațiilor verzi din oraș, momentan insuficiente, îmbunătăţirea infrastructurii de transport, salvarea monumentelor istorice şi a clădirilor de patrimoniu.

 

În prezent, grupurile de inițiativă civică își doresc, fiecare în parte, o viață mai bună în cartierele lor și acționează pentru ca cetățenii să fie informați, implicați si consultați în mod real de către autoritățile publice în luarea și implementarea deciziilor care influențează calitatea vieții în oraș și în împrejurimi.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 gânduri despre “Comunicat: Întâlnirea de lucru Rețeaua Civică București și Grupul de Lucru pe PMUD dintre BI din cadrul Primăriei București şi Consiliului Județean Ilfov

  • 더킹카지노

    Hey would you mind stating which blog platform you’re working with?
    I’m looking to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

    The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
    P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

  • Dwain

    Wow, amazing blog structure! How lengthy have you ever been running a
    blog for? you make blogging look easy. The whole look of your website is great, as well as the content material!